Waar drijven we naar toe?

Gevoelens van frustratie, verslaving, eenzaamheid, slaap- en concentratieproblemen, agressie, depressie, onzekerheid en angststoornissen. Zomaar een greep uit de veel gemelde klachten.

Ondanks dat veel jongvolwassenen klagen over: slaap- en concentratiestoornissen door digistress. Vinden ze het maar al te moeilijk om ‘SMART’ aan de kant te leggen en staan continue aan. Hoe kunnen we gezonder om gaan met dit nieuwe fenomeen zodat er weer balans komt in denken en doen.

techno- en digistress

De sociale afstand in deze tijd, de snelheid, de hoeveelheid en het altijd digitaal/virtueel bereikbaar zijn, leveren heel veel spanningen op. Deze afhankelijkheid om virtueel/digitaal gezien te worden, van goedkeuring, van contact en likes te krijgen, brengt nieuwe vormen van stress. Het gevolg; snel afgeleid en ernstig verdwaalt in een zwart kastje. 

Het is een virtuele wereld waar onze kinderen en kleinkinderen in terecht zijn gekomen. De hedendaagse maatschappij waar eigenwaarde en goedkeuring afhangt van de hoeveelheid likes die je krijgt. Maar:

 • hoe is het zo snel gegaan en is dit de wereld die we willen doorgeven?
 • gaan wij het anders doen, aangezien het nu nog kan?
 • is dit een wereld van een gemeenschappelijke samenleving of is dit een samenleving waar we individueel een zwart kastje kijken, ons laten beïnvloeden en snel reageren op beelden en verhalen die op ons netvlies komen?

De virtuele en digitale wereld; de onnatuurlijke wereld van de SMART mens

Achter welk masker zit je eigen aard (nog)verborgen?
 • Is deze wereld wel een wereld waar we gelukkig worden?
 • Is dit de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen?
 • Waar gaat deze wereld naar toe?
 • Leven in een virtuele digitale wereld, is dat leven?
 • Wie zijn wij werkelijk?

SMART

Tegenwoordig hebben de meeste mensen SMART apparaten; horloges, lampen, alexa, telefoons, laptops en andere apparaten gekoppeld met deze SMART technologie. Haast onopgemerkt hebben we onze kinderen, ons bedrijf en ons overgeleverd aan een technologie waarvan de meeste mensen niet eens weten wat het nu eigenlijk allemaal met ons doet. We zijn gaan geloven dat het makkelijker is, sneller is en heel veel voor ons werk en privéleven betekent. Zoveel zelfs dat wij ons hele leven aan een zwart kastje toevertrouwen en het ons in beslag neemt of zelfs over kan nemen. We hoeven niet meer na te denken Google doet dit bijvoorbeeld heel snel en goed voor ons. Boeken kunnen wel weg en scholen kunnen sluiten want de technologie neemt het over. Dit allemaal omdat het ons zo voor is gehouden en in een razend tempo in ons leven is gekomen. Een snelle wereld , snelle overdracht in denken, dingen en doen. Geen tijd meer voor wezenlijk contact, ontspanning of beschouwing, maar directe acties. Een enorme beïnvloeding voor onze kinderen en onszelf. Handig en slim? Vooral veel SMART en afhankelijk in deze virtuele/digitale wereld.


TIJD VOOR EEN DOPAMINE DETOX

1 op de 3 bekijkt de wereld door een schermpje en ervaart digistress of technostress.

Hedendaagse feiten die een ernstige verslaving weergeven.

In de leefdtijscategorie van 18 tot 25 jaar geeft meer dan 60% van de jongvolwassenen aan stress te krijgen als social media “vrienden” geen likes geven. Dat het hun een goed gevoel geeft als ze digitaal worden gecomplimenteerd en gezien. Het is zorgwekkend dat 60% in enige of ernstige mate afhankelijk is van een virtuele digitale wereld. (universiteit Gent 2019)

1 op de 4 jongeren geeft aan, volgens onderzoek van het Trimbos uitgevoerd in opdracht van het RIVM, dat ze ernstig lijden onder stress, slaap- en concentratieproblemen, depressies en angststoornissen. Eenzaamheid en onbegrip scoort hoog in dit onderzoek. Zorgwekkend is dat jongeren geen of nauwelijks hulp vragen. (Trimbos, RIVM 2018)


Afhankelijk van een schermpje en je leven laten bepalen door likes, social media, internet en spelletjes..
Het ding beheerst het leven, wat veel frustratie oproept en voor veel stress zorgt. Onderzoek van het CBS 2019; velen klampen vast aan het scherm en vinden het moeilijk om zelf te stoppen met hun smartphone of tablet. Zelfs volwassenen ervaren deze nieuwe vorm van verhoogde stress; digi- technostressklachten. In organisaties werd er zelfs door deze nieuwe vorm van stress veel ziekteverzuim gemeld, uit een onderzoek bleek dat 50% last had van stress door deze digitale/virtuele wereld. En nu, in deze extreme wereld zullen de cijfers ongetwijfeld nog verder omhoog zijn geschoten. De cijfers, de tendens en de klachten zijn alarmerend.

Stress door een kastje. Het is te gek voor woorden. Wanneer stoppen wij met deze onzin en komen weer terug, gewoon back to basic, met de voetjes op de aarde in plaats van met je hoofd in een apparaat?

TIJD OM TE RESETTEN

Afkicken, cold turkey en back to basic en weer resetten

 • In een omgeving waar geen tot weinig SMART is
 • Uit verstorende frequenties en echt even loskomen
 • Gewoon weer creëren met je handen en je gedachten tot rust brengen
 • Je lichaam uitdagen en op avontuur gaan, het beste uit jezelf halen
 • Leren voelen, horen en al je zintuigen prikkelen

HOE DAN…?

Allereerst afstand nemen van de digitale virtuele wereld, door;

 • weer rust te vinden in hoofdzaken en te ontspannen in hartwerk,
 • weer de juiste keuzes te kunnen maken, te ontdekken wie je nu werkelijk bent en waar je echt  naar verlangt of wat je talenten zijn,
 • op eigen benen staan en zelfstandig te leren leven en werken,
 • weer mee te doen in saamhorigheid en verschillen waarderen, 
 • het gevoel van zelfwaardering en zelfkennis te hervinden,
 • weer vertrouwd te worden met jezelf.

Er even uit, uit deze virtualiteit en weer terug naar je natuurlijke zelf

Het kan in Gran Canaria!


Weer leren vervelen in een omgeving waar je vanzelf wordt uitgedaagd om tot ZELF ontwikkeling, beweging, meditatie, saamhorigheid en creatie te komen. Net als een zaadje goede grond nodig heeft om tot ontspruiting en groei te komen, zo heeft de eigentijdse mens een natuurrijke, creatieve en uitdagende bodem nodig om opnieuw te leren creëren, als mens.

Alle kennis zit immers al in ons zelf!

HIER LEER JE:

 • anders om te gaan met SMART technologie, 
 • voelen waar je echt naar verlangt,
 • meer zelfvertrouwen te ontwikkelen,
 • beter stress te hanteren,
 • goed af te stemmen op je intuïtie,
 • om in een natuurlijke frequentie af te stemmen
 • verbinding te leggen met hartzaken
 • hoofdzaken te verminderen
 • leven in geluk
 • zelfredzaam te worden

Vraag ook naar de mogelijkheden om een intensieve 7-daagse ‘privé detox’ te boeken

WAT ZEGGEN DEELNEMERS

De tijd die ik hier doorbracht zie ik als een waanzinnige ontdekkingsreis, waarin ik veel nieuwe kennis en inzichten heb opgedaan. Het samenzijn met gelijkgestemden maakte het helemaal af! De waardevolste boodschap van mijn tijd op dit pracht eiland en haar trillingsfrequentie beschouw, namelijk dat ik het als opstapje mag zien naar een multidimensionale levensstijl waar hartwerk centraal staat en het uitdrukken van diensten en geld geen belang meer heeft.

Elvira

Elvira

Mijn dankbaarheid is niet in woorden te omschrijven. Wat een bijzondere tijd heb ik hier morgen ervaren. Dat wij in 2,5 week tijd, zo’n prachtige verbinding met elkaar hebben gecreëerd, had ik me nooit kunnen voorstellen. Dank je wel voor alle liefde! Dank je wel voor alles!

Robin

Robin

Het gaat er hier om dat je leeft uit gevoel. Je leert hier zelf te voelen hoe je dag eruit gaat zien, op basis van energie en intuïtie. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik hier heb mogen verblijven. Ik ga alle kennis en inzichten toepassen en meenemen.

Koen

Koen

Hier, in Arteara, speelt het leven zich vooral buiten af, met elkaar en met de aarde. Als één geheel, geborgen in de machtige bergen. Hier wordt eenheid voelbaar. Ik geloof niet dat ik alle delen in mezelf ooit zo ben tegengekomen als hier. Alles wilde aangekeken worden en dat is niet makkelijk. Maar wat in het licht verschijnt, verdwijnt. En wat overblijft, is steeds meer rust, ruimte, steeds meer jij zonder al die dingen die je ooit zijn opgelegd of aangeleerd. Een stukje meer thuis in mezelf, een hart dat hier even open heeft mogen gaan. Verliefd op deze plek.

Sanne

Sanne

De keuze die jij hier maakt voor jezelf neemt niemand meer van jou af, alleen daarvoor kun je al onwijs trots op jezelf zijn! Iedereens pad zal anders lopen hier en wellicht gevuld met andere hoogte- en dieptepunten, maar wat wij allen gemeen hebben is dat er iets magisch bevindt hier tussen deze bergen; een punt van rust, confrontatie en gevoelsopeningen. Deze plek – en de mensen die het hier zo bijzonder maken – zullen ons verbinden en in ons manifesteren. Terug naar de basis in de natuur en in onszelf.

Claire

Claire

Deze week heeft ons nog zoveel meer gebracht; liefde, warmte, oprechte aandacht, traumaverwerking, het geven aan je ziel vanuit de natuur, het (h)eerlijke eten. Wij zijn onszelf gaan zien en hebben opnieuw leren voelen. Je hebt met mij vele mensen geraakt en hebt een steen verlegd op deze aarde (en in mij), het zal nooit meer zo zijn als voorheen. Ik kan jullie niet genoeg bedanken!

Koen W

Koen W

Een geweldige reset in een paradijselijke omgeving waar je jezelf in de natuurlijke kracht omringt voelt. Gewoon even geen rol spelen of dat ik ergens aan moet voldoen, maar mijzelf voeden. Rust en reinheid voor lichaam en geest en even afschakelen, weer opladen. Het was een intensieve maar een natuurlijke reset; een educatief gezonde week!

Paul

Paul

TAAL / LANGUAGE