Techno- en digistress

Gevoelens van frustratie, verslaving, eenzaamheid, slaap- en concentratieproblemen, agressie, depressie, onzekerheid en angststoornissen. Zomaar een greep uit de veel gemelde klachten. We lijken de symptomen die deze verslaving mee brengt vervelend te vinden maar wel te accepteren. Waar drijven we met zijn allen naar toe?

De afstand in deze tijd. De snelheid, hoeveelheid en het altijd digitaal/virtueel bereikbaar zijn, leveren heel veel spanningen en stress op. Deze afhankelijkheid om virtueel/digitaal gezien te worden, van goedkeuring, van contact en likes te krijgen, brengt nieuwe vormen van stress. Het gevolg; snel afgeleid en ernstig verdwaalt in een zwart kastje. 

Het is een virtuele wereld waar onze kinderen en kleinkinderen in terecht zijn gekomen. De anderhalve meter maatschappij een afstandelijke en angstige wereld waar eigenwaarde, goedkeuring afhangt van de hoeveelheid likes die je krijgt.

Hoe is het zo snel gegaan en is dit de wereld die we willen doorgeven? Of gaan wij het anders doen, aangezien het nu nog kan? Is dit een wereld van een gemeenschappelijke samenleving of is dit een wereld waar we individueel een zwart kastje kijken, ons laten beïnvloeden en snel reageren op beelden en verhalen die op ons netvlies komen?

Veel jongvolwassenen klagen zelf over slaap- en concentratiestoornissen door digistress. Ze vinden het moeilijk om ‘smart’ aan de kant te leggen, ze zijn afhankelijk van reacties en moeten overal snel op reageren?

De virtuele en digitale wereld; de wereld van de SMART mens

Achter welk masker zit je eigen aard (nog)verborgen?
 • Is deze wereld wel een wereld waar we gelukkig worden?
 • Is dit de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen?
 • Waar gaat deze wereld naar toe?
 • Straks achter een masker of een plastic scherm, avatars sturen?
 • Leven in een algoritme en een virtuele digitale wereld, is dat leven?
 • Wie zijn wij werkelijk?

SMART

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een SMART apparaat. Horloges, lampen, alexa, telefoons, laptops en andere apparaten gekoppeld met deze SMART technologie. En zijn wij onszelf, onze kinderen, ons bedrijf en leven gaan integreren met een technologie waarvan de meeste mensen niet eens weten wat het nu eigenlijk allemaal met ons doet. We denken dat het makkelijk, sneller is en heel veel voor ons werk en privéleven betekent. Zoveel zelfs dat wij ons hele leven aan een zwart kastje toevertrouwen en het ons in beslag neemt of zelfs over kan nemen. We hoeven niet meer na te denken Google doet dit bijvoorbeeld heel snel en goed voor ons. Boeken kunnen dus wel weg en scholen kunnen sluiten want de technologie neemt het over. En dit allemaal omdat het ons zo voor is gehouden, het in ons leven is gekomen. Een snelle wereld , snelle overdracht in denken, dingen en doen. Geen tijd meer voor wezenlijk contact of beschouwing, maar directe acties. Een enorme beïnvloeding voor onze kinderen en onszelf. Handig en slim. Vooral veel SMART, tot we vast zitten, vast in deze virtuele/digitale wereld.


TIJD VOOR EEN DOPAMINE DETOX

1 op de 3 bekijkt de wereld door een schermpje en ervaart digistress of technostress.

Nieuwe begrippen die een ernstige verslaving weergeven.

Onderzoeken

In de leefdtijscategorie van 18 tot 25 jaar geeft meer dan 60% van de jongvolwassenen aan stress te krijgen als social media “vrienden” geen likes geven. Dat het hun een goed gevoel geeft als ze digitaal worden gecomplimenteerd en gezien. Het is zorgwekkend dat 60% in enige of ernstige mate afhankelijk is van een virtuele digitale wereld. (universiteit Gent 2019)

1 op de 4 jongeren geeft aan, volgens onderzoek van het Trimbos uitgevoerd in opdracht van het RIVM, dat ze ernstig lijden onder stress, slaap- en concentratieproblemen, depressies en angststoornissen. Eenzaamheid en onbegrip scoort hoog in dit onderzoek. Zorgwekkend is dat jongeren geen of nauwelijks hulp vragen. (Trimbos, RIVM 2018)


Vast aan een schermpje en je leven laten bepalen door likes, social media, internet en spelletjes..
Het ding beheerst het leven, wat veel frustratie oproept en voor veel stress zorgt. Onderzoek van het CBS 2019. Velen klampen vast aan het scherm en vinden het moeilijk om zelf te stoppen met hun smartphone of tablet. Zelfs volwassenen ervaren deze nieuwe vorm van verhoogde stress, digi- technostressklachten. In organisaties werd er zelfs door deze nieuwe vorm van stress veel ziekteverzuim gemeld, uit een onderzoek bleek dat 50% last had van stress door deze digitale/virtuele wereld. En, nu in deze extreme wereld zullen de cijfers ongetwijfeld omhoog schieten. Cijfers en mensen zullen eruit uitvliegen.

Stress door een kastje. Het is te gek voor woorden. Wanneer stoppen wij met deze onzin en komen weer terug, gewoon back to basic, met de voetjes op de aarde in plaats van met je hoofd in een apparaat?

TIJD OM TE ONTSTRESSEN

Afkicken, cold turkey, back to basic en weer resetten

 • In een omgeving waar geen tot weining SMART-leven is
 • Uit verstorende frequentie en echt even loskomen van het SMART-leven
 • gewoon weer creeren met je handen en je gedachten tot rust brengen
 • je lichaam uitdagen en op avontuur gaan, het beste uit jezelf halen
 • leren voelen, horen, denken en al je zintuigen prikkelen

RESETTEN JA,

HOE DAN…?

Allereerst afstand nemen van de digitale virtuele wereld, om;

 • weer rust te vinden in hoofdzaken en te ontspannen in hartwerk,
 • weer de juiste keuzes te kunnen maken, te ontdekken wie je nu werkelijk bent en waar je echt  naar verlangt of wat je talenten zijn,
 • op eigen benen in te staan en zelfstandig te leren leven en werken,
 • weer meedoen in saamhorigheid en verschillen waarderen, 
 • het gevoel van zelfwaardering en zelfkennis te hervinden,
 • weer vertrouwd te worden met jezelf.

Er even uit, uit deze virtualiteit en weer terug naar je natuurlijke zelf

Het kan in Gran Canaria!


Weer leren vervelen in een omgeving waar je vanzelf wordt uitgedaagd om tot ZELF ontwikkeling, beweging, meditatie, saamhorigheid en creatie te komen. Net als een zaadje goede grond nodig heeft om tot ontspruiting en groei te komen, zo heeft de eigentijdse mens een natuurrijke, creatieve en uitdagende bodem nodig om opnieuw te leren creeren, als mens.

Alle kennis zit immers al in ons zelf!

Voor een totale ommezwaai in denken en doen

LEER JE:

 • anders om te gaan met SMART technologie, 
 • voelen waar je echt naar verlangt,
 • meer zelfvertrouwen te ontwikkelen,
 • beter stress te hanteren,
 • goed af te stemmen op je intuïtie,
 • om in een natuurlijke frequentie af te stemmen
 • verbinding te leggen met hartzaken
 • hoofdzaken te verminderen
 • leven in geluk
 • zelfredzaam te worden

Vraag ook naar de mogelijkheden om een intensieve 3, 5 of 7-daagse ‘privé detox’ te boeken

Neem contact op
Wees zo specifiek mogelijk